Oruç Tutmanın Faydaları



Oruç sadece bir ibadet şekli değil aynı zamanda sağlığımız için birçok faydası olan bir aktivitedir. Oruç sayesinde bedenimizi ve ruhumuzu arındırabilir, hastalıklara karşı direncimizi artırabilir ve zihnimizi arındırabiliriz. İşte orucun sağlığa 10 faydası:

1. Oruç, vücudumuzda depolanan yağ hücrelerini harekete geçirerek yağ yakımını hızlandırır. Böylece kilo vermemize ve ideal kilomuzu korumamıza yardımcı olur. Ayrıca oruç, kan şekeri ve insülin seviyelerini düzenleyerek diyabet riskini azaltır.

2. Oruç tutmak midemizi ve bağırsaklarımızı rahatlatır. Uzun süre hareketsiz kalan sindirim sistemi, yapısını düzeltir ve daha iyi çalışır. Asitlik, hazımsızlık, şişkinlik gibi sindirim problemlerini önler ve bağırsak florasını dengeler. 3. Oruç tutmak beyin aktivitesini artırır. Beyinde yeni hücrelerin oluşumunu tetikleyen bir kimyasal olan BDNF'yi artırarak hafızayı geliştirir, öğrenmeyi kolaylaştırır ve Alzheimer, Parkinson gibi hastalıkları önler. Ayrıca oruç tutmak ruh halini iyileştirir, stresi azaltır ve depresyonu önler.

4. Oruç vücudumuzdaki iltihaplanmayı azaltır. Enflamasyon, birçok kronik hastalığın nedeni olan oksidatif strese neden olur. Oruç tutarak vücudumuzdaki iltihap belirteçlerini azaltır, kalp hastalığı, kanser ve romatizma gibi hastalıklardan kendimizi koruruz.

5. Oruç, kanser hücrelerinin gelişimini engeller. Hasar görmüş ve çürümüş hücreleri vücudumuzdan uzaklaştıran süreç olan otofajiyi ve hastalıklı hücreleri tamamen yok eden süreç olan apoptozu artırarak kanser riskini azaltır.

6. Oruç tutmak bağışıklık sistemimizi destekler. Bu, bağırsaklarımızdaki yararlı bakteri sayısını artırır ve bağışıklık hücrelerinin daha verimli çalışmasını sağlar. Bu da enfeksiyonlara karşı daha dirençli olmamızı sağlar. 7. Oruç, vücudumuzu toksinlerden arındırır. Gün içinde tüketilen besinlerde bulunan katkı maddeleri, koruyucular ve boyalar gibi zararlı maddeler vücutta birikerek sağlığımızı zayıflatır. Oruç tutmakla bu maddelerin vücuttan atılmasını kolaylaştırır ve vücudumuzu temizleriz.

8. Oruç tutmak cildimizin sağlığını iyileştirir. Vücudumuzdan toksinlerin atılması ve iltihabın azaltılması cildimizin daha parlak ve canlı olmasını sağlar.

Yorumlar