Zotero ile makale ve tez yazarken kaynakçanızı oluşturun

Zotero, araştırma için kaynakları toplamanıza, düzenlemenize ve alıntı yapmanıza olanak tanıyan ücretsiz, açık kaynaklı bir referans yönetimi yazılımıdır. Bu kapsamlı açıklamada, referanslarınızı yönetmek için Zotero'yu kullanma adımlarını inceleyeceğiz.




Kurulum ve Kurulum

Zotero'yu kullanmak için yazılımı indirip yüklemeniz gerekir. Resmi www.zotero.org Zotero web sitesinden indirebilirsiniz. Yükleme tamamlandıktan sonra yazılımı açın ve adınızı, e-postanızı ve parolanızı sağlayarak yeni bir hesap oluşturun.


Zotero'ya referanslar ekleme

Zotero'ya referans eklemenin birkaç yolu vardır. Bilgileri manuel olarak girebilir veya çevrimiçi veritabanlarından, Google Akademik'ten ve diğer web sitelerinden referansları içe aktarabilirsiniz. Bir referansı manuel olarak eklemek için, Zotero araç çubuğundaki "Yeni Öğe" düğmesine tıklayın ve eklemek istediğiniz referans türünü seçin. Örneğin, bir kitap eklemek istiyorsanız "Kitap"ı seçin. Ardından, alanları yazar, başlık ve yayıncı gibi ilgili bilgilerle doldurun. Referansları içe aktarmak için tarayıcınızdaki "Zotero'ya Kaydet" düğmesini veya Zotero araç çubuğundaki "İçe Aktar" işlevini kullanın.


Referansları düzenleme

Zotero'ya referanslar ekledikten sonra, bunları koleksiyonlar halinde düzenleyebilirsiniz. Koleksiyonlar, başvuruları konulara veya projelere göre gruplandırmanıza olanak tanıyan klasörler gibidir. Yeni bir koleksiyon oluşturmak için, Zotero araç çubuğundaki "Yeni Koleksiyon" düğmesine tıklayın ve bir ad verin. Ayrıca referansları bir koleksiyondan diğerine sürükleyip bırakabilirsiniz.


Referanslara atıf yapma

Zotero, referansları alıntılamayı kolaylaştırır. APA, MLA ve Chicago dahil olmak üzere 8.000'den fazla alıntı stilinde otomatik olarak alıntılar oluşturabilir. Belgenizdeki bir referanstan alıntı yapmak için, Zotero araç çubuğundaki "Atıf Ekle" düğmesine tıklayın ve alıntı yapmak istediğiniz referansı seçin. Zotero doğru formatta bir alıntı ekleyecektir. Alıntınıza sayfa numaraları veya başka ayrıntılar eklemek için "Atıf Ekle/Düzenle" işlevini de kullanabilirsiniz.


Bibliyografya oluşturma

Zotero ayrıca belgeniz için bir kaynakça oluşturabilir. Bir kaynakça oluşturmak için, Zotero araç çubuğundaki "Bibliyografya Ekle" düğmesine tıklayın. Zotero, seçilen atıf tarzında otomatik olarak bir kaynakça oluşturacaktır.


Arşivinizi eşzamanlama

Zotero, kütüphanenizi birden fazla cihaz arasında senkronize etmenizi sağlar. Kitaplığınızı senkronize etmek için, Zotero araç çubuğundaki "Senkronize Et" düğmesine tıklayın. Zotero, kütüphanenizi buluta yükleyecek ve her yerden erişmenizi sağlayacaktır.


Başkalarıyla işbirliği yapma

Başkalarıyla bir proje üzerinde çalışıyorsanız, Zotero kütüphanenizi onlarla paylaşmanıza izin verir. Kütüphanenizi paylaşmak için Zotero araç çubuğundaki "Ayarlar" düğmesine tıklayın ve "Senkronize Et" i seçin. Ardından, "Senkronizasyonu Ayarla" düğmesine tıklayın ve "Grupla Senkronize Et" i seçin. Yeni bir grup oluşturabilir veya mevcut bir gruba katılabilirsiniz. Kitaplığınızı paylaştıktan sonra başkaları da arşivinize erişebilir ve arşivinizi düzenleyebilir.
Sonuç olarak, Zotero, araştırmanızı düzenlemenize ve alıntı sürecini kolaylaştırmanıza yardımcı olabilecek güçlü bir referans yönetimi aracıdır. Bu adımları takip ederek, referanslarınızı etkili bir şekilde yönetmek için Zotero'yu kullanabilirsiniz.

Yorumlar