Dijital para birimi nedir ve nasıl elde edilir?



        Dijital para birimi, geleneksel kağıt veya madeni paralarla aynı değere, değere ve satın alma gücüne sahip olan ancak yalnızca sanal ortamda kullanılabilen ve fiziksel olarak "ele alınamayan" bir para birimi türüdür. Elektronik para aynı zamanda sanal para birimi, dijital para birimi veya elektronik para birimi olarak da adlandırılır. 

 Farklı dijital para birimleri de vardır. Bazı dijital para birimleri elektronik ortamda saklanarak her türlü satın alma işleminde kullanılabilirken, bazıları ise yalnızca belirli platformlarda geçerlidir. Örneğin; Yalnızca belirli bir oyunda veya sosyal medya platformunda kullanılabilen farklı dijital para birimleri vardır. 

 Bilgisayar, tablet, akıllı telefon gibi teknik cihazlar kullanılarak internet üzerinden dijital para birimleri satın alınabilir, saklanabilir veya başkasına aktarılabilir. Dijital para birimleri ile yapılan ödeme işlemleri gizli kabul edilemez, geleneksel para transferinde olduğu gibi kimlik bilgileri paylaşılır. 

  Dijital para birimlerinin arkasında merkezi yapılar var. Dijital para birimleri, parayı kabul eden ve geliştiren kurumlar tarafından kontrol edilir. Dijital para birimleri söz konusu olduğunda, birçok ülkede mevzuat uygulanmakta ve uygulanmaktadır. Dijital para birimleri ile yapılan işlemler  siber tehditlere karşı çok daha savunmasızdır. 

  Dijital para kavramı sanal ortamda geçerli olan tüm para birimlerini kapsamaktadır. Diğer bir deyişle kripto para birimi, dijital para kavramının bir alt başlığı olarak değerlendirilebilir. Dijital olarak yaratıldıkları ve kullanıldıkları için tüm kripto para birimleri dijital para olarak kabul edilir; ancak tüm dijital para birimleri kripto para birimleri değildir.  Kripto para birimleri merkezi bir otorite tarafından kontrol edilmez. Kripto işlemleri, kişisel bilgiler veya bu bilgilerin bankalar veya yetkililer gibi merkezi yapılarla paylaşılmasını gerektirmez. Kripto para birimleri son zamanlarda dünya çapında popüler hale geldi ve yalnızca birkaç ülke tarafından tanınıyor veya düzenleniyor. Kripto para piyasasının temelini oluşturan blockchain sistemi, teknolojik altyapısı sayesinde oldukça güvenilir ve şeffaftır. 

  Dijital para birimleri hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyenler için çevrimiçi olarak çeşitli kaynaklar bulunmaktadır. Örneğin; Investing.com, güncel kripto haberlerini ve canlı piyasa bilgilerini yayınlar. Ayrıca Coinkolik web sitesinde  dijital para ve kripto para birimi hakkında detaylı bilgiler yer almaktadır.

Yorumlar